Mijn HTC Touch Diamond is nu een Windows Phone

16-12-2009

De laatste dagen ben ik weer druk bezig geweest mijn HTC Touch Diamond te ‘verbouwen’. Aanleiding: ik was niet erg te spreken over de snelheid. Met name iets simpels als het openen van de agenda wanneer je bij de fysiotherapeut staat voor het maken van de volgende afspraak, ging gewoon véél te langzaam. Dat was ik zat en dus tijd voor actie. Ik had al een keer de ‘stock ROM’ er weer opgezet om er zeker van te zijn dat mijn performance probleem niet door eigen software werd veroorzaakt, maar dat was het niet. Inmiddels heb ik er Windows Mobile 6.5.1 opgezet en vooral de TouchFlo interface weggelaten. Ik heb gemerkt dat die vooral de voor mij zo irritante traagheid veroorzaakte. En daarmee heb ik nu een echte Windows Phone gekregen. Die erg snel werkt en tenminste bij het klikken op de kalender direct de kalender opent. En Windows Mobile 6.5.1 is inmiddels echt ‘vingervriendelijk’. Het stokkie kan meestal opgeborgen blijven…!

Het Windows Mobile 6.5.1 Today scherm: Titanium

Om het zelf nog eens over te kunnen doen en om jou misschien van ideeën te voorzien, even op een rijtje wat ik heb gedaan:

 • Dé plaats om te beginnen met het rommelen met je HTC is xda-developers.com. Deze site is opgericht door ontwikkelaars van software voor één van de HTC’s van weleer die als naam XDA had. Omdat de software ontwikkelaars zeer specifieke informatie nodig hadden over de werking van hun HTC’s en ze die vaak van HTC zelf niet kregen, begonnen ze te “reverse-engineren”. De stap naar zelf de basissoftware van een mobiel te veranderen, is dan natuurlijk een hele kleine. En zo is xda-developers.com inmiddels uitgegroeid tot dé meest actieve Windows Mobile community in de wereld.
 • Op xda-developers,com staat een wiki speciaal voor de Diamond, mijn toestel. Dit is dé plek om te beginnen met LEZEN. Lezen, want als je niet oppast, verandert je Diamond in een stuk mooi glanzend zwart plastic waar je niet meer mee kunt bellen…
 • Custom ROM’s en radio’s vind je vervolgens op het Diamond ROM development forum. Maar welke moet je nou nemen? Er zijn er nogal wat… Welke is de beste? Tja, als je gaat zoeken naar het antwoord op die vraag, zul je hem niet vinden. Iedereen vind immers de ROM die hij gebruikt het beste… De ROM’s verschillen van elkaar in functionaliteit versus snelheid versus stabiliteit versus hoeveel ze op het origineel van HTC lijken, enz. Er is dus ook niet altijd een ‘beste’, misschien wel eentje die het beste bij jou past. Mijn redenatie was na enig zoeken: kijk welke ROM’s er het meest gebruikt worden en kijk vervolgens welke er het meest aansluit bij mijn wensen. Ook hou je daarbij in gedachten welke Windows Mobile versie je wilt hebben. De laatste officiële Windows Mobile versie is weliswaar 6.5, maar er zijn ook al builds van 6.5.1 en 6.5.3. Al die versies hebben overigens ook nog buildnummers. Een nummer dat uit 5 cijfers bestaat en aangeeft welke versie je precies te pakken hebt. Zo heeft de RTM versie van WM 6.5 buildnummer 21215. De HTC versie daarvan, heeft een nummer wat begint met 216xx. De laatste buildnummers op dit moment voor 6.5.3 zijn 28002, 28004, 28005, 28008, 28011 en 28014. Nu kun je in de forums niet zien welke ROM het meest gebruikt wordt, wel welke het meest bekeken wordt en waar het meest op gereageerd wordt. Je kunt heel eenvoudig sorteren op het aantal views of het aantal replies. Vervolgens ben ik gaan kijken welke van die hoog scorende ROM’s mij het meest aansprak. En de winnaar werd: BsB Ultimate 6.5.1G. Deze ROM is gebaseerd op build 28002 van Windows Mobile 6.5.1.
 • Voordat je begint met het installeren van deze ROM, moet je echt eerst de genoemde wiki goed doorlezen. Ook dit artikel is erg goed. Bij de meeste ROM’s, zo ook degene die ik gebruikt heb, heb je een aparte radio ROM nodig (het stuk software dat de GSM functionaliteit levert; dit wordt niet in elke ROM opnieuw gebouwd). Hier zie je wél een advies over welke de beste is, en dat schijnt al een tijdje 1.00.25.05 te zijn.
 • Na installatie van radio en custom ROM, kun je je nog afvragen of je de HTC TouchFlo interface wilt. Even wat over naamgeving; wat is TouchFlo, Manilla en Titanium? TouchFlo is de HTC specifieke interface die HTC introduceerde ver voordat Windows Mobile écht geschikt was voor ‘touch’ devices. De ‘nerd’ naam van TouchFlo is Manilla en omdat dit niet zo’n geheime naam is, wordt deze ook veel gebruikt. De eerste versie was gewoon TouchFlo (2D). Op de Touch Diamond draait de tweede versie van TouchFlo: TouchFlo 3D. En op de nieuwste HTC’s is TouchFlo inmiddels opgevolgd door HTC Sense. Inmiddels is Windows Mobile 6.5 volledig geschikt voor touch devices en 6.5.1 is zelfs zo’n beetje overal ‘vingervriendelijk’. Het klassieke ‘today’ scherm van Windows Mobile is inmiddels vervangen door een pagina met veel grotere knoppen er op voor afspraken, gemiste oproepen, etc. Dit nieuwe today scherm heeft ook een fancy naam gekregen: Titanium. De ‘knoppen’ heten formeel panels of Titanium plugins. Sommigen noemen ze ook wel widgets. Naast de standaard panels die je bij WM 6.5 krijgt, zijn er ook allerlei extra panels te vinden, zowel gratis als commercieel. Over het uiterlijk kun je twisten en de meeste mensen vinden TouchFlo of Sense gewoon mooier, maar feitelijk heb je met de Titanium interface en WM 6.5.1 of hoger de TouchFlo of HTC Sense interface niet meer nodig. Ze geven je HTC een typisch eigen ‘smoeltje’, dat wel, maar je kunt prima zonder. Sterker nog, zoals ik al heb gezegd maakt TouchFlo je apparaat absoluut langzamer. HTC Sense maakt dat nóg erger. Gewoon niet doen op een Touch Diamond!!! Ik ga gewoon proberen te leven met de Titanium interface en misschien dat ik zelfs die nog wel uitzet. Hij heeft namelijk voor mij twee beperkingen: je ziet maar één komende afspraak in je agenda en je ziet helemaal geen taken (todo’s). En daarvoor heb ik ook nog geen plugin kunnen vinden… Hier is trouwens nog een leuke discussie over wel of niet TouchFlo.
 • Naast al dit standaard werk, heb ik ook nog wat aanvullende spulletjes geïnstalleerd:
  • Auto lock device when backlight off; deze eenvoudige utility waar je verder niets van ziet/merkt, zorgt ervoor dat je apparaat gelocked wordt zodra het backlight uit gaat. Dat kan via de power settings automatisch gebeuren, maar natuurlijk ook wanneer je op de aan/uit knop drukt. Ik vind dit een perfecte oplossing waardoor ik S2U2 links heb laten liggen. Dit doet gewoon wat het moet doen. Niet meer en niet minder. En de lock utility van WM 6.5.1 doet het verder uitstekend!
  • Aluke 6.5.1 WM 6.5.1 taskbar; niet alleen een mooiere taskbar, maar ook één met extra functionaliteit: je ziet direct hoeveel lading er nog in je batterij zit!
   Aluke 6.5.1 taskbar
  • Het standaard WM 6.5.1 theme of wat er in BsB 6.5.1G is gebouwd, vond ik niet zo mooi. Gelukkig heeft xda-developers.com ook diverse forums voor Windows Mobile Themes. Ik vond deze wel mooi: het Green Black theme. Let er wel op dat wanneer je een theme download deze geschikt is voor jouw Windows Mobile versie. Sinds 6.5.1 staat de start knop bijv. links onderin. Themes gemaakt voor 6.5 doen het dan niet goed!

Ben ik nu helemaal klaar? Nou, ik blijf nog even zoeken naar een goede todo plugin voor het Titanium today scherm. En ik wil ook nog wel eens kijken naar nóg een alternatief voor TouchFlo en Titanium: SPB Mobile Shell 3.5. Deze kan namelijk wél afspraken én todo’s op één scherm presenteren. Maar of het voor mij ook snel genoeg werkt…

Geplaatst in Techniek | 1 reactie »

« «   |   » »1 reactie

 1. Niels

  Hans,

  Interessant! Zoals je weet ben ik ook nog wel eens aan het ‘klooien’ met Windows Mobile en de apps.

  Als je SPB Mobile Shell 3.5 gaat proberen, ben ik erg benieuwd. De screenshot zien er erg mooi uit.

  Wat betreft je lading van je batterij, dit kan je ook doen met S2U2…

Reageer