Mod my Wii

17-09-2009

Eerder deze week heb ik mijn Wii “gemod”. Standaard speelt de Wii alleen originele spellen af, geen kopieën. En dat is natuurlijk heel vervelend, want je wilt graag een back-up maken van je dure spellen, die kopie gebruiken en het origineel op een veilige plek bewaren. Toch…? Als je dat wilt, moet je je Wii modificeren, in het jargon modden genoemd. De meeste mensen laten dat doen, maar met mijn elektronica achtergrond dacht ik “dat moet ik toch zelf kunnen”. En dus ben ik op zoek gegaan naar de kennis en de middelen. En die zijn volop te vinden op het web, al kost het je wel wat tijd en moeite om je er in te verdiepen.

Afgelopen zaterdag ben ik eerst naar Dynamodz in Den Haag geweest om een Wiikey 2 te kopen. De Wiikey 2 is één van de populaire en weinig problemen gevende modchip voor de Wii. Samen met aansluitdraadjes en niet te vergeten een zogenaamde tri-wing schroevendraaier. Nintendo gebruikt speciale schroefjes in de Wii. En daar heb je geen kruiskopschroevendraaier of een gewone schroevendraaier voor nodig, maar een tri-wing schroevendraaier. Samen was ik € 26 kwijt. Thuisgekomen begon ik aan de demontage van de Wii. Dat bleek eigenlijk het lastigste van de hele klus, want al bij het derde tri-wing schroefje, begaf de schroevendraaier het… Prutskwaliteit dus. Op zoek dus naar een betere schroevendraaier en die zijn in de winkel echt niet zomaar te krijgen. Online kwam ik uiteindelijk bij ConsoleService terecht die een betere kwaliteit tri-wing schroevendraaier leken te hebben. Ook zag ik daar een ander handig hulpmiddel om de Wiikey 2 te monteren: de Wii-Clip. Je soldeert de Wiikey 2 aan de Wii-Clip vast waarna je de clip over de juiste chip op het moederbord van de Wii klikt, zonder dat je nog op dat moederbord zelf hoeft te solderen. Bovendien hoef je dan niets te bedenken om de chip vast te maken, dat is meteen netjes geregeld. Die er dus maar bij besteld. Dinsdag werden de spullen geleverd en kon ik verder met mijn klusje. En hoewel Ivo bij het zien van al die losse onderdelen en kleine schroefjes al bang was dat er een nieuwe Wii aangeschaft zou moeten worden, was ik na enige tijd toch zover dat de Wii getest kon worden met een back-up schijfje. En zo waar: alles werkte naar behoren!

Mocht je dit zelf ook na willen doen, ga dan meteen voor de Wiikey 2 + Wii-Clip. Je hoeft dan helemaal niet te solderen want dat is al voor je gedaan. Vergeet niet de genoemde tri-wing schroevendraaier er bij te bestellen, anders kom je nergens. Het mag duidelijk zijn dat ik aanraad deze spullen bij ConsoleService te bestellen en niet bij Dynamodz. De kwaliteit van de tri-wing schroevendraaier van Dynamodz was bedroevend en ze hadden mij wel eens mogen wijzen op de Wii-Clip. Ik kwam op een site twee erg handige filmpjes tegen die laten zien hoe je de Wii kunt demonteren en hoe je de Wiikey 2 met Wii-Clip monteert en test. Let verder op de versie van de Wii die je hebt. Op wiidrives.com vind je een makkelijke database die je op basis van het serienummer van je Wii kunt raadplegen om te bepalen welke chipset je hebt. Dat bepaalt ook of je nog iets moet wijzigen aan je Wiikey. Zo moest ik drie spoortjes doorsnijden op de Wii-Clip omdat die bij mijn chipset niet aangesloten moesten worden (D, E en F in onderstaand plaatje). Tenslotte is het bij de nieuwere Wii modellen minder makkelijk de Wii-Clip te plaatsen omdat de printplaat hierbij met een laag epoxy is afgedekt. Kortom, het is niet het meest eenvoudige klusje, maar ik  heb er een leuk avondje hobbyen aan beleefd met een goed resultaat!

 Wiikey 2 met Wii-Clip

Geplaatst in Techniek | 5 reacties »

« «   |   » »5 reacties

 1. Mitchel

  Ik las vond dit toevallig. En het verbaasd mij echt dat je dit zegt over Dynamodz. Ik ben al nu een tijd ombouwer. Ik lever de service aan huis en ben een grote vaste klant van hun. Erbij sinds het prille begin.
  Ik neem aan dat als je zelf een wii gaat inbouwen dat je dan zelf gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Alle mogelijkheden staan volgens mij toch echt op hun website. Zelf voor gesoldeerd vind je ze.

  Met de triwings heb ik geen problemen gehad. Pas na de tiende keer vond ik wel dat ik een ander nodig had. Maar wat wil je nog meer 2 schroevendraaiers die samen 5 euro kosten.

  Qua prijs en services raad ik iedereen aan om naar Dynamodz te gaan. Vergelijk maar een beetje met de prijzen. Als je een goedkopere vind laat het dan weten.

  Groetjes Mitchel

  PS. ik kan de wii ook ombouwen als je het zelf niet wilt doen.

 2. Hans

  Nou Mitchel, niet alleen is de kwaliteit van de tri-wing schroevendraaier van ConsoleService beter, ook de prijs van de WiiKey 2 + Wii-Clip is lager (€ 35 bij Dynamodz tegen € 33 bij ConsoleService). Dus sorry, maar mijn voorkeurswinkel, mocht ik dit nog een keer willen doen, is ConsoleService. En je hoeft mijn Wii niet meer om te bouwen, dat is me zelf al gelukt.

 3. Abdel

  Dynamodz is het helemaal! Geweldige klantenservice, ook zijn ze officieel distributeur van het wiikey ,drivekey en andere modchips. Bij hun weet je zeker dat je geen shit koopt.
  Ook grootste in de console modding wereld. op het internet en 2 winkels.

  Dynamodz jullie zijn top (Y)
  Ga zo door!

 4. ed

  Ik heb dezelfde Wii-key (voor D2C)met clip gekocht een tijd geleden. Hij heeft het heel even gedaan, maar deed het op een gegeven moment niet meer. Ik heb daarom de wii weer uitelkaar gehaald. Als ik de Wiikey nu opnieuw plaats, geeft hij zoals op veel filmpjes te zien is geen rood blauw knipperend ledje, maar brand er continu een rood ledje. Is de Wiikey kapot? Weet je misschien hoe ik hem kan testen?

  Graag snel reactie

 5. CpgtsJIC

  For those person who have fortunately taste in shirts incredible, you ought to choose the burberry nova check shirts that made just anyone. They are there not only for individuals might look good and high self-confidence. They are there for those shirts that are comfortable in today’s fit to enjoy, simply teenagers at school wearing these shirts, but many celebrities and adults are also wear Burberry shirts around. This is especially true for people that want to fantastic. http://www.equiposdefutbol2014.es This Mabel Garment Bag by Mulberry is constructed from black soft spongy leather and grosgrain lining. Due to the fact see it, black is suitable color for men, especially for men on organization. The black bag is easy maintain and take precautions yet it can be the decent and professional color. Here the spongy leather is a joy wireless due to the soft and spongy different textures. Its gentle dimpled effect and lightweight nature is only available after undergone a great process. Being comfortable and trendy, this leather surely would suit all tends to be. You would like it, We suppose. Since most women always keep their eyes on hot styles and designer handbags, they became more focused on following these latest fashion trends without considering if the handbags will suit their figure. Perhaps, this is extremely common mistakes they make. Instead of buying the right handbag that matches their body type, they go after with its brand, styles and designs just to be in step with the latest trend in craze. Derek Lam: This collection was actually made up of mainly bags and various belts. There were a number of hoboes and totes had been well make. Derek Lam is known associated with its clutches. You might not find a display that doesn’t feature one that. That is the main rationality why so many edgy clutches were showcased in this collection, successfully grabbing a person’s eye of the masses. .

Reageer