Mirusia, de Engel van Australië, in Veenendaal

08-04-2016

Gisteren bezocht de “Engel van Australië”, zoals haar ontdekker André Rieu haar noemt, ons eigen Veenendaal: Mirusia Louwerse. Ze is één van de top solo artiesten in de grote concerten van Rieu, maar voor de derde keer al weer trekt ze met een eigen concerttour de wereld over. Wij mochten het gisteren vanaf de eerste rij van theater De Lampegiet aanschouwen en het was prachtig!

Deze tour heeft ze de naam This time tomorrow gegeven. Geïnspireerd door de zin “morgen rond deze tijd …”, waar vaak een positieve gedachte op volgt, geeft ze ons hoop op een betere toekomst. En als je naar de betoverende Mirusia kijkt en luistert, vergeet je ook even alles om je heen. In het programma zegt ze “Ik hoop dat jullie morgen rond deze tijd terugdenken aan deze mooie avond, die we samen gedeeld hebben met een lach.” Nou Mirusia, dat zullen wij nog heel lang doen!

Mirusia zingt in deze derde tour weer de sterren van de hemel. In het prachtige Don’t cry for me Argentina bijvoorbeeld en één van mijn favorieten Wishing you were somehow here again. Maar ook hele breekbare en intieme liedjes komen langs, zoals “He was beautiful” wat ze hoofdzakelijk begeleid door haar vaste gitarist Martijn Buijnsters ten gehore brengt. En Martijn is niet de enige waar Mirusia het podium mee deelt. Bijzonder is ook de uit Litouwen afkomstige Giedrè Mundinaite die de viool bespeeld op een manier zoals je zelden ziet. Ze is dan ook niet voor niets één van de violisten in het orkest van André Rieu zelf. Ook heeft Mirusia heel jong talent meegenomen uit haar vaderland. De pas 17-jarige Keiarn Chesebro en de 18-jarige Shannon Robinson mogen meerdere keren hun plek als achtergrondzangeres verruilen voor een plek in de spotlight om te laten horen wat ze in hun mars hebben. En ook Youri Wystyrk, waar Mirusia sinds vorig jaar mee is getrouwd, zien we regelmatig op het podium verschijnen. Waarbij Mirusia grapt dat hij het meeste applaus krijgt…

Met het geheel in het thema hoop voor morgen passende Tomorrow, komt er een officieel einde aan het concert van Mirusia in Veenendaal. Maar dankzij ons luide applaus, weet haar arrangeur en pianist Graeme Press Mirusia nog even op het podium te krijgen voor een aantal toegiften, waarbij ze soms zittend op de rand van het podium wel héél dichtbij haar fans komt en nog een paar bijzonder mooie liedjes zingt. Waaronder het o zo mooie Ave Maria. Ik versta er geen klap van en ik ben niet van de Katholieke Kerk, maar de manier waarop de engelachtige Mirusia dit breekbare lied zingt, daar hou je je ogen maar moeilijk bij droog…. Echt afgelopen is het met Andrew Lloyd Webber’s Memory, een lied dat voor Jacqueline en mij een bijzondere betekenis heeft. Het is het meest bekende liedje uit de musical Cats waar wij op onze huwelijksreis naar toe zijn geweest. Oorspronkelijk gezongen door Elaine Paige en gecoverd door zangeressen als Barbra Streisand en Celine Dion, was dit de beste, de mooiste versie die ik ooit heb gehoord. De stembeheersing van Mirusia, haar bereik… Ongeëvenaard! Een verademing bij al die ‘zangeressen’ die vooral hard kunnen schreeuwen… En die een oortje nodig hebben om de muziek dan nog te kunnen horen. Maar ja, ik ben misschien niet helemaal objectief… Betoverd door de pracht van Mirusia’s stem en verschijning. Bedankt Mirusia, je hebt ons “hope for a better tomorrow” gegeven!

Mirusia, op de rand van het podium in Theater de Lampegiet, Veenendaal

Geplaatst in Uitstapjes | 8 reacties »

« «   |   » »8 reacties

 1. Caecilia

  Ik heb drie keer mogen genieten in Heerlen Eindhoven en Veenendaal
  Het was super telkens weer ,
  Wat een mooie show stem iedereen trouwens
  Ook de andere zangeressen . Orkest
  Tot volgend jaar

 2. Kees Zoetekouw (Cornelius)

  Wat een prachtavond in de Lampegiet. Mede namens mijn logé Jane Bombsch (uit de omgeving van Leipzig) bedankt allemaal!!.

 3. mcdreamy

  Volgens mij werkt die litouwer al lang niet meer bij Rieu.

 4. Ben Koot

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Dit was de 7de keer dat ik Mirusia in diverse settings mocht horen en zien en iedere keer is het weer een ervaring “out of this world”.

 5. Jack Horbach

  Super. Ik was in Veldhoven en heb mega genoten. Wist u dat ze in Eindhoven geboren is? In 2014 het eerste concert meegemaakt en blijf hopelijk, wanneer ik gezond blijf, komen.

 6. hans

  Dat is niet wat ze zelf zegt. In dit interview https://youtu.be/HflcRvIA8G0 zegt ze zelf dat ze Nederlandse ouders heeft, maar in Australië is geboren.

 7. John

  Mirusia’s werkelijk formidabele stem heeft mij in een heel moeilijke periode er doorheen gesleept. Dagelijks luister ik naar haar fantastische zang. Ik heb haar eenmaal live en van dichtbij mogen meemaken. Werkelijk kippenvel en tranen in de ogen. Ze leeft zich enorm in ieder nummer in en doet altijd haar uiterste best haar publiek een avond te geven die je de rest van je leven nooit meer vergeet. En dan te bedenken dat ik nooit iets van klassieke muziek moest weten. Ik heb tienduizend maal meer respect voor haar dan die zogenaamde wereldsterren als Rihanna en lady Gaga. Deze
  topvrouw kan tenminste ECHT zingen.

 8. Mirusia

  Lieve Hans,
  Wat een super mooie recensie dat u hebt geschreven over mijn concert. Ik vind het zo lief van u. Ik hoop u graag weer te zijn tijdens mijn nieuwe tournee in maart-april 2017 “From the Heart” door Nederland met 19 concerten. Heel veel groetjes vanuit Australië – en sorry voor mijn slecht Nederlands maar als jullie weten…ik ben Australische!! Hopelijk tot gauw! x

Reageer